bismillah......

KoTak H❤Ti-since 26 february 2010
Super Happy Smiley

Resipi Oreo Cheese Cake Sedap Simple Senang

Assalamualaikum wbt..
Allahumma solli 'ala sayyidina Muhammad..

OREO CHEESE CAKE
(1 adunan boleh cecah 1.5kg)

Oreo base
*(sediakan yang ini dulu,k)
110 gram butter
200 gram biskut Oreo(dibuang intinya)

hancurkan biskut Oreo (tak yah guna blend sbb nanti hancur sangat)
cairkan butter di atas api dapur or masukkan dalam macrowave
then, masukkan butter yang dah cair tadi ke dalam bekas berisi biskut oreo yang dh di tumbuk tadi.
lepas tu masukkan ke dalam loyang. tekan-tekan kan bagi padat..then ketepikan.



Cheese Cake
500 gram cream cheese (tatura)
30   gram butter
120 gram gula halus (gula aising)
30   gram tepung jagung
1     tsp    esen vanilla
200 ml    whipping cream
4     biji   telur (gred A/Lsize/kalau telur kecik, buh 5 biji)

mix kan semua bahan2 tu sampai sebati. dalam 3 - 5 minit.
then, tuangkan ke dalam loyang yang tadi (yg kita buh biskut kat base dia tadi)



**bakar secara WATERBATH-buh AIR PANAS kat dalam dulang alas loyang cake tuu
**bakar dalam 1jam, 160 ke 170 darjah selsius -ikut oven masing2..hangpa kenai oven hangpa..ceq biasa buh 190 sbb oven ceq slow..^^

dah masak tu biarkan sat dalam oven..pintu oven tu biarkan terbuka dalam 5 ke 10 ke 15 minit..
lepas tu sejukkan dalam freezer dulu..at least 3 jam nak bagi texture dia cantik

untuk topping pulak, ikut hangpa la nah taruk apa..
ceq biasa buh chocolate ganache..tak pun, buh blueberry filling or jem..


All the best!!
in shaa Allah menjadi..
Bismillah naa.. 
selawat banyak2..^_^