bismillah......

KoTak H❤Ti-since 26 february 2010
Super Happy Smiley

Nasi Hujan Panas

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..

kali nie, aku nak share resipi nasi hujan panas..

nampak sodap kan..kan3...baru nampak, belum rase lagi..hehe


bahan-bahan;

-bwang merah/ bawang besar
-bawang putih
-halia
-kiub ayam
-minyak sapi
-minyak masak
-bunga lawang
-kayu manis
-haa..beras.!
-pewarna merah, kuning & hijau
-garam
-seasoning/ajinomoto


cara-cara;


terpulang la korang nak guna beras ape sekali pun. beras huma, beras faiza, beras national pun boleh..hehe..
mula-mula, korang kena cuci dulu beras tu, then keringkan.~tapi, tak yah la sampai nak pakai hair dryer, plak.! wat macam yang aku buat kat atas tu..^_^


masukkan minyak sapi & sedikit minyak masak, lepas minyak panas, masukkan bunga lawang, kayu manis, -bawang putih + bawang merah/besar + halia yang dah ditumbuk or yang dah dikisar. kacau-kacau, sampai kekuningan..macam yang kat atas tu..^_^


lepas tu, masukkan beras yang dah dibersihkan tadi, kacau-kacau, sampai rata..haa..! jangan lupe masukkan kiub ayam..korang ketuk-ketuk or tenyeh-tenyeh or keronyok..haha.! sampai kiub tu jadik powder..kacau sampai sebati yek..^_^


lepas rata n sebati beras tadi, masukkan balik beras tu ke tempat asal..haha..! masukkan ke dalam periuk nasi,lorh..masukkan air seperti biasa dan masak seperti biasa..nie, aku masak guna periuk elektrik.


then, tunggulah nasi tu sampai masak. maksudnye, kalo masak pakai periuk elektrik, mesti ade bunyi kan kalo masak. then, cepat-cepat bukak penutup periuk, ambik chopstick or pencucuk satay untuk buat lubang kat nasi tu. macam yang dalam pic kat atas tu.


lepas tu, tuangkan pewarna ke dalam lubang yang dah dibuat tadi. macam kat atas tu.buat 3 lubang, sebab ade 3 kaler. buat macam yang aku ajar tadi..hehe


haa...tengok..dah siap dah 3 kaler..lepas tu, cepat-cepat tutup balik periuk dengan penutupnya hinggalah masak..!.



jeng jeng jeng..!..dah siap dah...hehe

selamat mencuba..
jangan lupa baca bismillah & berselawat sebelum  semasa memasak..!^_^







No comments: