tadi, aku share resipi nasik, so, sekarang aku nak share resipi sambal terung masam manis plak..
nyummmm...!
bahan-bahan;
-bawang besar/merah
-bawang putih
-garam
-belacan
-seasoning/ajinomoto
-udang kering
-terung..!
-sos cili
-sos tiram
-chili powder
-minyak masak
-tomato ( dipotong dadu kecil-kecil)
cara membuatnya;
mula-mula sekali, potongkan terung & rendamkan
tumbuk bawang merah/besar + bawang putih
masukkan belacan sekali tau..!.then, keluarkan bahan-bahan yang dah ditumbuk tadi [bawang besar/merah + bawang putih + belacan]
lepas tu, tumbuk udang kering plak..jangan hancur sangat,tau..nanti tak de rase sangat..n tak sodap. tapi, kalo korang nak hancur, bole gak sebenarnye..ikut selera korang,la..tumbuk asing-asing,tau..jangan tumbuk sekali dengan bahan-bahan kat atas tadi..
panaskan kuali then masukkan minyak masak, lepas tu, tumiskan bahan pertama tadi [bawang2] lepas kekuning-kuningan, baru la masukkan udang kering yang dah ditumbuk tadi hingga garing..oppss..! jangan lupe masukkan garam & seasoning/ajinomoto tau..!
lepas garing, masukkan sos cili, sos tiram n chili powder secukup rasa. bagi yang suke pedas-pedas tu, boleh je masukkan cili padi terus..^_^
aku guna sos cili Life & sos tiram maggi..aku masukkan secukup rasa tau..bukan masukkan semua..! jangan salah anggap plak bila tengok sos tiram & sos cili tu dan nak habis..haha..! tak pasal2 korang masukkan semua nanti..haha..! eden tak na tanggung..!haha..=D
haa...dah masukkan sos-sos tadi,kan..?
so, masukkan lah pulak tomato yang dah dipotong dadu kecil-kecil..
dah sebati sejati sejoli ~ amboii, bahase..!haha..semua bahan-bahan tadi, ape tunggu lagi..! masukkanlah potongan terung yang di rendam tadi..tapi, buang la dulu air nye,yek..kite nak terung jek.air tu, korang boleh je buang..tapi, kalo sayang sangat, buat la tok siram pokok bunga korang yek..hehe...^_^..
then, kacau-kacau hingga sebati n rata..haha..
alhamdulillah..! siap suda...^_^
selamat mencuba..!
and.....jangan lupa baca bismillah & berselawat sebelum & semasa memasak,k..
No comments:
Post a Comment